Zalakaros és környékének látni- és kóstolnivalói 

Mindenekelőtt nézzék meg városunkat és környékünket bemutató videót, melyben majdnem minden látni- és kóstolnivaló is benne van, melyeket lentebb egyenként is bemutatunk - illetve rendezvény- és program-ízelítőt is ad!

1. Zalakaros

 Zalakarosi fürdő

A több mint 50 éves Zalakarosi Fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és felejthetetlen élményeket garantál az egész családnak!
A gyönyörű parki környezetben kiépített termálstrandon a gyógyvizes ülőmedencéktől kezdve egészen a hullámmedencéig, változatos funkciójú medencék biztosítják a család minden tagjának a pihenést, a regenerálódást és az önfeledt vízi szórakozást, úgy mint: strandfürdő és fedettfürdő, emellett külső-belső élményfürdő, fantasztikus csúszdapark, kül- és beltéri gyermekvilág, megújult gyógycentrum és nem csak gyógyászati, hanem rengeteg wellness, medical wellness és alakformáló szolgáltatás is vár mindenkit Zalakaros városi gyógy és élményfürdőjében!.
hellozalakaros.hu

Zalakaros új főtere, a Karos Korzó

vFotó

Zalakaros füdőváros szívében található rendezvény központ. A közösség találkozópontja, ahol teret adunk a programoknak, a zenének, a táncnak, a gasztronómiának, a piacnak, a sportnak, hozzánk érkező vendégeinknek és a zalakarosiaknak.

Termelői piac, Zalakaros

2014-ben nyitott meg az Uniós forrásból létrehozott termelői piac Zalakaros központjában, ahol a finomabbnál finomabb termékek kaptak helyet.

Piac nyitva tartása:
Tavasztól őszig: minden nap 8:00 - 20:00 óráig
Télen: alkalmanként

Termáltó és ÖkoPart

A gyógyfürdő után talán a második legnagyszerűbb attrakciója városunknak a Termáltó és ÖkoPark!
Minimum három részre tagolódik:
- az erdei (Éger) tanösvényre Tőzike Tündérrel
- a Termáltóra, a vízi tipegővel, a Fények Meditációs terével, játszótérrel és pihenőkkel
- a kültéri fitness játszótérre, a sövény-labirintussal, a kilátóval és csúszdával és a Hangok Pavilonjával

Mindegyik rész megannyi csodát rejt:
Üdülőszövetkezeti tagjainknál már viszatérő program a Tőzike Tündérrel fotózkodás: évről-évre mintegy képeskönyv az idő múlásáról és a magunk változásáról :) A tanösvény maga amúgy is kedvelt célpont, csendes és hangulatos kerékpárút mellett található, egy pici erdőben, állomásain a gyerekek játszani, a felnőttek pihenni tudnak.
A Termáltó, mint egy képeslap: hangulatos nappal és éjjel, télen és nyáron - kivilágított íves hídja a szerelmeseknek és az elmélázni vágyóknak is ugyanúgy tökéletes helyszín :) kis vízi tipegője aranyos és vonzó játék gyermeknek és felnőttnek egyaránt, s a tó tavirózsái, gyönyörű környezete felüdülés és kikapcsolódás minden látogatónak.
A sövénylabirintus és a Hangok Pavilonja egy kis játékot kínál mindenkinek, míg a kilátóról gyönyörűen körbe lehet nézni nem csak a Termáltó és Ökopark területén, de egész Zalakaroson - míg a csúszdát és a fitness játszóteret az aktívabbak fogják örömmel használni!

Isteni Irgalmasság Temploma

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább kicsinynek bizonyult a Szent Anna templom (Zalakaros "régi" temploma). A település is érzékelte ezen problémát és megoldásul várossá levése előtti évben létrehozta a „Zalakaros Új Templomáért Közalapítványt”. A közalapítvány és a helyi egyházközség vágya azonban források hiányában csak vágy maradt mindaddig, amíg nem egy Nagykanizsára építendő templom létesítése ellen a nagykanizsai lakosság nem lázadt fel. Így az ottani templom építése helyett, az akkori galamboki plébános kérésére, az adományozó és a Kaposvári Püspökség jóvoltából a templom építésének terve Zalakarosra tevődött át. Így született meg Gyimesi Vilmos atya kezdeti adománya mellett a Kaposvári Püspökség és a helyi összefogás révén a zalakarosi Isteni Irgalmasság templom, amelyet 2006. április 23-án szenteltek fel. Jelenleg ezen templom Zalakaros és a plébánia leglátogatottabb temploma.
Miserend: http://zalakaros.plebania.hu/szentmisek-rendje.html

Segway kölcsönzés

Ha érdekes kalandra vágyunk, s nem húzódzkodunk az új dolgoktól, akkor mindenképpen próbáljuk ki a kétkerekű, giroszkópokkal egyensúlyozó járművet, a Segwayt!
Zalakaroson is van lehetőség Segway-bérlésre, így nem csak gyalog vagy kerékpárral fedezhetjük fel a várost vagy a környéket - legyen szó akár aszfaltos, akár erdei földutakról!
Ez az elektromos jármű ugyanis bárhova elvisz, csupán fel kell töltenünk lítium-ionos akkumulátorait, és kitartanak akár harminc kilométerig. Vezetése nem igényel túl nagy szaktudást, így ha kedvünk van, hogy séta vagy kerékpározás helyett egy ilyen újszerű eszközzel járjuk be Zalakaros és környékének látnivalóit, ez is lehetséges!
További információk: https://segwayzalakaros.hu/

Ha üdülőszövetkezetünkbe pizzát szeretnénk rendelni, akkor mi általában a Döce Pizzériát javasoljuk. 
Az Isteni Irgalmasság templom mögötti kellemes zöld környezetben egy jól felszerelt játszótér is található, ahol a gyerekek játszhatnak, hancúrozhatnak egyet.

Szilágyi Cukrászda

Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Zalakaros legjobb cukrászdája a Szilágyi Cukrászda. Sütemény és fagylaltkínálata az év bármely hónapjában fantasztikus, áraik pedig kifejezetten barátságosak.
A belső térben nem csak rossz idő esetén lehet leülni és jókat beszélgetni egy-egy süti, torta vagy kávé fölött, de a legkisebbeknek játszó- és rajz-sarok is kialakításra került, így ők sem unatkoznak, míg a felnőttek beszélgetnek.
S ami miatt külön szeretettel (is) ajánljuk őket, az az, hogy szinte állandóan szerepel a kínálatukban valamelyik év Magyarország Tortája!
További információk: http://szilagyicukraszda.hu

Központi park

Zalakaros legnagyobb és leginkább a városközpontban fekvő parkja könnyen elérhető, bárhonnan is nézzük: e park sarkán van az Isteni Irgalmasság Temploma, de ugyanúgy a Szilágyi Cukrászda, sőt, a park része a Kertmozi és egy olyan játszótér is, ahol van egy felnőttek által is használható drótköteles tányérhinta (imádom, komolyan :) )
A park mellett vezet a Zalakaroson átszaladó főút, de nem kell félnünk, sem gyermekeinket féltenünk, mert az út magasan megy, lehetetlen rá véletlenül kiszaladni, ráadásul vízelvezető árok és egy kerékpárút is fut az út mellett - a park ezen oldalán található egy emlékoszlop az ország és benne Zalakaros neves eseményeiről, illetve egy gyönyörűen faragott székelykapu is.
A parkban sétautak, egy geoláda és számtalan pad, s a fent is említett fantasztikus játszótér is várja a kicsiket és a nagyokat - a kisfiúknak (ez nem felnőttkompatibilis) van egy mechanikus markoló és rakodógép, az is szenzációs, nem is láttam máshol még ilyet!

Kertmozi

Kertmozinkat országosan is jegyzik, mint gyógyvíz közeli és fedett kertmozit - ez nem is csoda, hiszen egyre kevesebb ilyen helyet találunk az országban...
A kertmozit még a hetvenes évek közepén építették, kihasználatlanság miatt többször is be akarták zárni. Aztán üzemeltetői belátták, hogy a korszerűsítés elkerülhetetlen, még akkor is, ha a régi idők hangulatát szeretnék mindenáron megőrizni. Így aztán ahogy megújult a mozi, itt is helyet kapott a digitális technika, hogy a nagyvárosi multiplexekhez hasonlóan Zalakaroson is a legaktuálisabb filmeket tűzhessék minden hónapban műsorra. A pénztár minden este háromnegyed nyolckor nyit, így bőven jut idő sorban állni a büfében a popcorn beszerzéséhez, de még ha a fürdőben is töltik a zárórát, akkor is kényelmesen elérik az este kilenckor kezdődő vetítést.
További információk: https://hu-hu.facebook.com/zalakarosikertmozi/

Kilátó, Zalakaros

A Zalakaros feletti domboldalt erdő borítja, amely a város tüdeje. Az erdő szélén a Park utca folytatásában található Zalakaros egyik nevezetes pontja a kilátó, amely a település Zalamerenye felőli határán található. A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk. Jó idő esetén tisztán látható a Kis-Balaton, illetve a Balaton-felvidék is. A népi építészeti stílusú kilátó tövében üzemel a Kilátó borozó (lásd következő ajánlatunk itt). A kilátótól kellemes sétautak vezetnek a Parkerdő területén. Ezek egyike a Csiga Tanösvény, másika pedig az a sétaút, mely átvezet Zalamerenyére, a Pálos Malomhoz - de innen indulva bejárható a Zalakarosi Borút is.
A parkerdő alkalmanként sportrendezvények színhelyeként szolgál, rendeznek itt körpályás terepkerékpár versenyt, gyalogtúrákat, valamint családi- és sportnapokat.

Kilátó Borozó

A Kilátó Borozó Zalakaros egyik legkedveltebb kirándulóhelye, hiszen az amúgy is látogatott kilátó tövében található. Itt a kilátó mellett amúgy összefut több turistaút is, sőt mint fentebb írtuk, többfelé is indulhatunk innen, de a Kilátó Borozóba megérkezni is egy élmény :)
2010-ben a épült kemencéjükben fantasztikus kemencés ételeket készítenek, s borkínálatukban megtalálhatóak a szomszédos Nagyradán működő Cézár Pincészet kiváló (és ugye helyi) borai. Őszintén ajánlott kirándulási célpont, kóstolják meg a környék legfinomabb sült húsait, sós vagy éppen aludt tejes és szilvalekváros prószáját, vagy épp házi réteseit.
Meg kell még említenem a kiszolgálást, hiszen a tulajdonos, Zsolt és felesége minden nap fenn vannak és kedvességük, vendégszeretetük már önmagában megéri a találkozást!

Csiga Tanösvény

A zalakarosi Csiga-túra tanösvény mindenkinek megadja a lehetőséget a lassításra, a szemlélődésre. Rendkívül jó helyszín erre a célra ez a szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.
A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter, interaktív tábláin megismerkedhetünk egyebek mellett az erdő gazdasági és védelmi szerepével, közjóléti feladataival, a Zalakarosi Parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán pedig meghallgathatjuk az egyes madárfajok "énekét". A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatunk interaktív kockaforgatós padokkal valamint íves ülőhelyekkel.

Szőlőhegy

A zalakarosi domboldal fekvése igen csak kedvező a szőlőtermelés számára. Nem véletlen, hogy a szőlőművelésnek már évszázados hagyománya van a településen. Ahhoz, hogy a szőlőművelés ilyen jelentőssé váljon a településen, egy speciális karosi borfajta, a Tónai is hozzájárult. Ez a helyi különlegesség még a középkorból maradt fent, kizárólag a településen és a környékén termelik. A szőlőhegy és a szőlősgazdák védőszentje Szent Orbán, akinek a faszobra fogadja a hegyen a turistákat. A szőlőhegyen szép, régi pincék sora áll, amelynek egy részében borozót rendeztek be. Zalakaros borozóiból hármat ajánlunk kedves vendégeink figyelmébe - ebből kettő a a szőlőhögyen (a Szent Orbán úton: az Arany és a Szent Orbán borozó) fekszik, egy pedig a városközpont felett a domboldalon (Zalagyöngye utcán: Nagyapám Borozója).
Mindhárom borozóban az ízletes borok mellett házias ételek is az asztalra kerülnek és gyakran szerveznek borkóstolót is. Az aktuális ajánlatokról és rendezvényekről honlapjukon tájékozódhatnak.
További információk: Arany Borozó , Szent Orbán Borozó, Nagyapám Borozója

No Sugar Bar és Burger

A 2016-ban született üzlet, a Friskó vendéglátócsalád legújabb tagja közvetlenül a Panzió bejáratánál található. Szerintünk Zalakaros legjobb burgerei kaphatóak itt, illetve nevükhöz hűen fantasztikus cukormentes fagylaltokat és süteményeket-tortákat is kóstolhatunk itt. Meg kell még említeni újhullámos kávéikat is, és a kávézó merész, modern belső designját, mely nagyon kellemes hangulatot ad.
Exkluzív termékek a sütitől a fagylalton, a borokon, a magyar kézműves sörökön át egészen a préselt levekig. Napközben kávézó, este pedig bár, ahol mesterien keverjük a klasszikus koktélokat, miközben folyamatosan kísérletezünk új ízekkel.
További információk: http://friskopanzio.hu/no-sugar-cafe-bar

Behiák hegy és Banyavölgy

Szövetkezetünktől nagyon könnyen elérhető kirándulási célpont, hiszen épületeinkkel szemben, a főút túlodalán lévő dombos területet nevezik Behiák hegynek - így csak az úton kell átkelnünk, és nekiindulni a domboldalnak. Ha ezek után majd balra fordulunk, akkor az út felvisz bennünket a domb tetejére, ahonnan továbbsétálva Galambok irányába olyan látnivalókkal találkozunk, mint egy harangláb, vagy egy kis emlékpark Marcell atya emlékére, aki itt pillantotta meg egy virágzó cseresznyefában a Hófehér Máriát, de látunk szőlőket, présházakat, a Zalakarostól délkeletre elterülő medencét, a szomszédos favlak templomtornyit, de említésre méltó a Marquitz Kastély és annak pávaháza is, s a Banyavölgy maga a dombok között futó útjaival, kedves nyaralóival és birtokaival szintén csodálatos.
Egy kellemes séta, egy tartalmas kirándulás, facebook oldalunkon még egy túratervet is írtunk róla!
Kirándulásajánlónk itt olvasható: Banyavölgy és Behiák hegy - séta

Zalakarosi repülőtér

Ha Zalakaros, akkor nem csak wellness, hanem repülés is! Bátran ajánljuk vendégeinknek, hogy keressék fel a Zalakarosi Repülőteret és repüljenek velük egy jót!
Megcsodálhatod a levegőből a Balaton nyugati medencéjét, Keszthelyt a Festetics kastéllyal és a Szigetfürdővel, Hévízt a Termáltóval és a környező várakat, úgymint Szigliget, Sümeg, Rezi, Tátika várromját és nem utolsó sorban a Kis-Balatont! Pilótáik élvezettel mesélnek a környékünk látnivalóiról … sőt, ha szeretnék, még talán a kezükbe is vehetik a gép irányítását.
További információk: https://www.setarepuleszalakaros.hu/

2. Környékünk

Hétvezér Történelmi Kalandpark, Garabonc

Garanboncon a Kalandpark megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy egy többgenerációs család minden egyes tagja élménydús kikapcsolódáshoz juthasson. A helyszín tökéletesen illeszkedik a nemzeti alaptanterv követelményeihez is, amely a cselekedve tanulást támogatja, így a megszerzett tudás a gyakorlatban hasznosulhat. A Kalandpark észrevétlen segíti a honismeret és a honszeretet kialakulását és erősödését. A Kalandpark látogatása olyan élményegyüttest kínál, amely nemcsak a szemnek, szájnak, hanem a testnek és az elmének is „ingere”. A magyar királyok arcképcsarnoka és a jurta sátrak állandó kiállítása a térség honfoglaláskori történelmét egyedülálló módon mutatja be. A jurta sátrakban található állandó kiállítás a térség legújabb régészeti és antropológiai kutatásaira és az elérhető leghitelesebb történelmi forrásokra támaszkodva szemléletesen és nagy tudásanyaggal szórakoztatva tanítja a látogatókat. Ezenkívül a játék és a gasztronómiai különlegességek biztosítják, hogy a család minden korosztálya igazán kikapcsolódhasson.

Garabonciás Farm, Garabonc

A Kis-Balaton melletti Garabonc településen 2013. júniusától üzemel a Garabonciás Történelmi Kalandpark. A kalandpark létrehozásával egy egyedülálló turisztikai attrakció jött létre a zalakarosi térségben.
Garaboncon található a XXI. századi parasztgazdaság, a Garabonciás Farm, ahol állat és növénytermesztés folyik. Ez a farm látja el döntő részben „bio jellegű” élelemmel a Zalakaroson működő szállodákat.
A Garabonciás Farm túlmutat a paraszti gazdaságon, mivel egy élmény helyszín is: közkedvelt programjaik a lovaglás, a kocsikázás ekhós szekéren, az állatsimogatással egybekötött farmlátogatás.
Kapirgálós tyúkok, csirkék, sárban hempergő, napozó boldog malacok, szelíd nyuszik, foltos tehenek, büszke magyar szürke marhák, sajtot adó bárányok és kecskék, önfeledten száguldó lovak várják az idelátogatókat.

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta (Balatonmagyaród)

A Zalakomár és Balatonmagyaród között elterülő Kápolnapusztán mintegy 80 bivaly él rezervátumban. A bivalyrezervátumban az állatok viselkedése pihenőhelyekkel és kilátóponttal ellátott másfél kilométeres sétaút bejárásával ismerhető meg. A telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal.

A Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató.
A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Állatsimogató, Fenyvespuszta (Balatonmagyaród)

Fenyvespusztán, a legtöbb állat kifutójába szabadon bemehetsz, ha szeretnél, így könnyebben megsimogathatod vagy megetetheted őket, a kasszánál vásárolt állateledellel. A major a Kányavári-sziget bejáratával szemben található Balatonmagyaród község határában.

Kis-Balaton: a természeti csoda

Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők folyamán lápos árterületté vált. A múlt századtól folyamatosan a víz nagy részét lecsapolták, majd természetvédelmi területté nyilvánították. Ma a madarak paradicsoma. Tanyázik itt nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, nádi poszáta és a nagytestű bagoly. A vízborított, fokozottan védett belső területek csak szakmai céllal, kísérettel, külön engedéllyel látogathatók.
A Kányavári-sziget azonban mindenki számára nyitva áll a szabadidő kultúrált eltöltésére, két kilátótornya segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében és megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát is.
A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út, valamint a Kányavári-sziget közvetlen környezetében nyílik.

Kis-Balaton Ház, Zalavár

A Kis-Balaton Ház , a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található.
A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet. A központ építésével nemcsak a KBVR természeti értékeinek és vízminőségvédelmi szerepének bemutatása volt a cél, hanem a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése, valamint kulturális központ létesítése is. A történetiséget már az épület elhelyezése is sugallja, hiszen a ház közelében lévő kápolna, a Cirill-Metód emlékoszlop, valamint a régészeti feltárások a közel- és régmúlt emlékeit hangsúlyozzák.
A Kis-Balaton Ház - hasonlóan magához a Kis-Balatonhoz - "többfunkciós" létesítmény. A sokoldalúságnak az itt kialakított kiállításnál is meg kellett valósulnia.

Keszthely: "A Balaton fővárosa"

Keszthely csaknem 24 000 lakosú, élénk idegenforgalommal rendelkező város Zala megyében.

A Balaton part legnépesebb, hagyományokban gazdag települése, méltán tart igényt a "Balaton fõvárosa" címre. Hangulatos városképe, műemlékei, múzeumai, kiemelkedő kulturális rendezvényei és Hévíz közelsége miatt jelenleg a Balaton egyik leglátogatottabb települése.

Látnivalók:

Nagykanizsa és a  nagykanizsai Csónakázó-tó

Nagykanizsa - hazánk legzöldebb települése, mely Magyarország dél-nyugati kapujaként egy modern, dinamikusan fejlődő megyei jogú város. Fő vonzerejét Toszkánát idéző fekvése, nagy múltra visszatekintő történelme és polgári hangulata adja. Bár a hajdan európai hírűvé vált középkori várat Lipót császár lebontatta, annak téglái tovább élnek a város épületeiben, Ferences templomában. Nagykanizsa jelenlegi arculatának és identitásának alapját ez az örökség és a XIX-XX. századforduló polgárosodó időszakának értékei jelentik, mivel ekkor teljesedett ki a város kereskedelme, ipara és kulturális élete. Ebből adódik, hogy Nagykanizsa, Murafölde térség kereskedelmi és kulturális központja, és történelmet sugalló utcái, zöld terei és parkjai e múlt gazdag örökségének lenyomatai, amelyek visszatükröződnek gazdag rendezvénykínálatában is, a Bor és Dödölle-, a Fánk- vagy éppen a Sör és Fúvószenei Fesztiválban.

A városközponttól 5 km-re, Kaposvár irányában az út bal oldalán található a Csónakázó-tó, mely a kirándulók számára csónakázási, horgászási lehetőséget biztosít. A tótól 500 méterre van a kilátó, ahonnan kilátás nyílik a környékre és Nagykanizsára is.

Sziklaszurdok, Nagybakónak

Nagybakónak 22 km távolságra található Zalakarostól.

A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk. A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit, amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb. A falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források.

A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat. A források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak. Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került. A szép és nyáron hűvös környezetben kellemesen frissít a kitűnő minőségű forrásvíz, s az ott elhelyezett. Ülőalkalmatosságokon jólesik a kellemes pihenés. Tűzrakóhely is található.

S ha már Nagybakónakon vagyunk, nézzük meg a Csibiti-tavat is: Mesterségesen létrehozott tavacska. Amellett, hogy jó kirándulóhely otthont nyújt néhány teknősnek is.

Videó csatorna ajánlatunk

A sok olvasás és böngészés után ismerje meg Zalakaros és környékének látnivalót rövid videókon keresztül is!
Zalánka videócsatornája