Aktív kikapcsolódás, pihenés

Kérem engedje meg, hogy itt kicsit szabadjára engedjük magunkat, és kevéssé szabatosan, de annál lelkesebben és csapongóbban részletezzük azon lehetőségek gyakorlatilag végtelen tárházát, amit Zalakaroson és környékén aktív kikapcsolódásként csinálni lehet :)

Kalauzuk most én, Tanka Péter leszek, aki lelkes híve vagyok Zalakarosnak és környékének, s elkötelezett tagja az üdülőszövetkezetnek (s aki nem utolsó sorban a feleségem szerint egy pillanatra sem tudok nyugodtan megülni a fenekemen - pedig ez nem is igaz, nézzék csak a képet - egy jó bor mellett nagyon sokáig tudok ücsörögni, még azután is, hogy a pohár kiürült :) )

Hol is kezdjem - ja, megvan :):)

Országúti kerékpározás

Kb Mekkája Zalakaros és környéke az országúti kerékpárosoknak: szelíd dombok, gyakorlatilag nulla forgalom, sok kerékpárút, sőt kijelölt útvonalak is várják a két keréken gurulókat. Órákat tudnék mesélni, de majd eljön annak az ideje is, most elég lesz csak annyit mondanom, hogy csak próbálják ki a Zalakaros - Kiskomárom (Zalakomár) - Balatonmagyaród - Kányavári sziget (ha 30 kilométerre gyúrnak, akkor innen vissza, ha mehet a 40, akkor) - Zalavár - Zalaszabár - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros útvonalat!
3 tipp 3 útitárshoz:

Terepkerékpározás

Ha már országútizással kezdtem... ha nem hard-core montisok, Zalát imádni fogják (én imádom, s a nem túl büszkeséggel eltöltő 31-es testzsírszázalékommal bizony nem is vagyok egy hard-core montis :):) )
Mint fentebb említettem, a dombok lankásak, itt bizony sehol sem kell a Kékesre csúcstámadást indítani! Kitáblázott terepkerékpár-útvonalak illetve térképen vagy GPS-en nagyon jól követhető földutak futnak mindenfelé. A terület relatíve sűrűn lakott, eltévedni ha nem is lehetetlen, de biztosan nem fogunk a vadonba veszni, mert vagy települést, vagy autóutat biztosan keresztezünk óránként-kétóránként (ha nem akarjuk, valószínűleg akkor is :) ). A táj meseszép, egyszer olvastam valakiről, aki kőkereszteket fotózott a Balaton-felvidéken, azt hiszem, ide is jöhetne :) De pici templomok, folyócskák, tavacskák, szőlősorok, borospincék és kedves emberek, mindig, akik útba igazítanak, ha tényleg nem tudnánk merre tovább.
S hogy ide is ajánljak egy útvonalat: (eláztattam a GPS-emet az Adrián múltkor, tracklogom majd csak akkor lesz, ha 2019 tavaszán újra végigtekerem, de jól követhetőek a földutak)
Zalakaros - Kilátó Borozó - (ott tovább a borúton, majd egyszercsak lecsapunk balra) - az országos zöld jelzésen Zalamerenyéig (ha eső volt az elmúlt akár hetekben is, akkor a zöld turistaút eleje varacskos disznó túra lesz :)) - Zalamerenyén érdemes megnézni a víztározót és a temető melletti nagyon öreg templomot - majd a kék keresztet követve a galamboki halastó előtt nem sokkal érjük el az országutat, onnan már országúton jöhetünk vissza Zalakarosig. Nekem 5/5 ez a kör :)

Vitorlázás

A Balaton közel van, olyan nagyon közel, hogy vétek nem elmenni egyet vitorlázni, ha lenn töltünk egy hetet. Nekem örök szerelem a Keszthelyi-hegység, a Keszthelyi-öböl, Badacsony, a Szent-György hegy, s mindez vízről még egy dupla szorzó is hozzájuk :)
Ha nincs nagyhajóra vizsgája, akkor kapitányostól lehet bérelni, Keszthelyen több helyen is, de Balatonberényben vagy Máriafürdőn is, azonban az igazi a kishajós vitorlázás: én már évek óta egy kis jollén tanulgatok, s mindenkinek szívesen ajánlom Buzás Attilát, az Optisult Keszthelyen - mert higyjék el nekem: a vitorlázást ki kell próbálni!

Kirándulás - séták

Zalakaros maga is ideális helyszín kisebb-nagyobb kirándulásokra: egy jó fél óra, ha kényelmesen felsétálunk a kilátóhoz (borisszáknak és kemencés étel rajongóknak úgy mondom, hogy a Kilátó Borozóhoz), de innen nem kell ugyanarra visszamennünk: van egy másik irányba vivő aszfaltos  út mint az amelyiken felmentünk (mi mindig úgy megyünk, hogy az üdülőszövetkezettel szemben fel (Alma utca), majd az út végén jobbra, először a Kanicai, majd a Szőlő úton, aztán a kis patak hídja után fel balra a Park úton végig, át a Hideg Völgyön fel a kilátóig).
A kilátótól vagy lejövünk a másik aszfaltoson, mint amin feljöttünk (Alsóhegyi, majd Kilátó út) vagy ha nagyobbat szeretnénk sétálni, akkor továbbmegyünk a borúton a kilátó mellett (minth a Park út folytatásán mennénk, aztán a végén lemegyünk jobbra, s akkor elsétálunk szinte Szent Orbán faragott szobra mellett, majd le a főútra, s úgy mehetünk haza az Üdülőszövetkezetbe.
Ennél azonban menőbb a kilátótól bemenni az erdőbe, aholis a Csiga Tanösvény kezdődik: ez gyönyörű, dimbes-dombos, megállókkal, padokkal, asztalokkal, gyerekeknek játékos feladványokkal az állomásokon, s a Park útra érünk vissza a sí/szánkópálya érintésével.

Másik hibátlan útvonal kezdete ugyanez: az üdülőszövetkezettel szemben fel (Alma utca), azonban a végén ne jobbra, hanem balra induljunk el. Átvágunk a Kanicai erdőn, majd egy hétvégi házas övezeten keresztül már szőlők és kis pincék mellett érünk a Banyavölgyi útra. Ez egy nagy kört ír le, s majdnem Galambok Karos felőli végéhez ér ki, ahonnan könnyedén visszasétálhatunk a kerékpárúton. A Banyavölgyben áll egy valami kis kastélyszerű ház is, aminek van egy pávaháza, idő és kedv esetén bátran tekintsük meg :)

Nordic Walking

Gyakorlatilag bármelyik séta ajánlható botos túrának is, persze botozni jobb terepen, mint aszfalton, szóval uccu neki: akár a kilátótól bevehetjük magunkat az erdőbe (az autót nyugodtan le lehet ott tenni, mindig van helye) vagy akár a Banyavölgyben hagyva az autót átsétálhatunk Galambokra vagy Csapira is, aztán vissza.
Vagy a Kis-Balaton (a Kányavári szigettel), a Zala folyó mente szintén kimeríthetetlen forrásai a jobbnál jobb botos sétáknak - csenddel, nyugalommal, madárdallal várnak az év bármely szakában!
S egy még konkrétabb ajánlat: a kilátónál tegyük le az autót és elő a botokat! A borúton menjünk el a zöld túristajelzésig, ott csapjunk le balra (fent már írtam, itt ha csak nincs tartós szárazság, a kezdeti szakasz biztosan kicsit (nagyon) sárdagasztós lesz), s utána kövessük a zöld jelzést addig, amíg balra kanyarodik derékszögben. Ott mi ne kanyarodjunk, hanem menjünk tovább egyenesen a Garabonci Malomárok patakocskája felé. Itt először egy forráshoz jutunk, padokkal, pihenővel (zöld pötty jelzés, ha éppen ki van téve), majd folytassuk utunkat itt már neem turistaúton, hanem a patak mellett menő földúton egészen a Pálos Malomig. Itt át kell kelnünk a patakon (nekem bicóval is ment, semmi stressz, bár szégyen, hogy nincs legalább egy rönkhíd itt) - azonban a Pálos Malmot mindenképp nézzük meg, gyönyörűen felújított épületegyüttes, lenyűgözően szép környezetben! Visszaútnak vagy ugyanezt választhatjuk, vagy besétálunk Zalamerenyére (én ezt ajánlom) s onnan a zöld jelzésen vissza a karosi borútig, majd a kilátóig.
Titkos tipp: autóval ugorjunk le Nagybakónakra, s ott járjuk végig a sziklaszurdokot. Hatalmas élményben lesz részünk!

Geoládázás

Aki tudja, annak nem mondom, aki nem tudja, annak dióhéjban: pici konyhai tárolóedényekben el van rejtve egy logbook (füzetecske) amibe bejegyezzük, ha megtaláltuk a ládát. A láda helye GPS koordinátával van megadva, s én azt gondolom egy terület megismerésének egyik legjobb eszköze, ha megkeressük a környék elrejtett ládákat.
Minden láda egy valamiért érdekes helyen van elrejtve, s a ládaleírásban általában benne van a hely leírása, története, sokszor rengeteg érdekességgel fűszerezve. Gyermekkel abszolút ajánlott szórakozás, mert gyakorlatilag kincskeresőset játszunk, a ládákban mindig szokott lenni valami kis ajándék is (mert alapszabály, hogy aki kivesz belőlük valamit, annak be is kell tennie valami mást). Felszerelésigénye nulla, ma már bármelyik okostelefon használható geoládázásra, csak az alkalmazást kell letölteni hozzá.
Ha gyalog vagyunk, akkor Zalakaroson belül is több láda van elrejtve: kezdjük a parknál, vagy leginkább a Szilágyi Cukrászdában, országtortát ilyen jó áron, ilyen finoman elkészítve nem is ettem még sehol, aztán követhetjük a ládák pontjait, kellemes séta lesz a végére belőle.
A másik és még jobb alternatíva: béreljünk egy bicót a portán és indulás: 10 ládát vadászhatunk le a következő útvonalon: Zalakaros - Zalakomár - Galambok - Kendlimajor (Kisrécse) - Nagyrécse, aztán onnan haza.

Lovaglás

Zalakaroson és környékén több lovasiskola és lovarda is található, mind vezetőszáron karámban, mind tereplovaglásra is lehetőség van.
Pónik illetve (nagy)lovak is kérhetők lovaglásra vagy kifejezetten lovas-oktatásra is.
Én személy szerint nem lovagolok (biciklivel is estem már akkorát kétszer is, hogy eszméletlenül szedtek össze, nem hogy egy önálló akarattal bíró többmázsás állatra kapaszkodjak fel :D:D:D ) de hugomék lovagolnak és csak csupa jót meséltek a galamboki Panka Lovardáról, szóval akit nem riaszt a sokmázsás autónóm személyiség hátán vágtázás gondolata, biztosan megtalálja amit keres :)

Horgászat

Ha valaki horgászni szeretne, biztosan nem kell nagyon messzire mennie Zalakarosról: fentebb már említettem, hogy hazánk, de Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton is csak fél óra autóval, de ha még tyz percet sem szeretnénk utazással tölteni mielőtt felcsalizzuk a boto, akkor a horgásztó Galambokon vagy éppen Zalamerenyén tökéletes célpont.
Személyes tapasztalatom nincsen, mert én nem horgászok, de geoládázás és kerékpározás közben mind a Balaton, mind a galamboki vagy a zalamerenyei horgásztó körül sokszor jártam, s minden esetben több horgászt is láttam (Galambokon csomó német rendszámú autót is), szóval gondolom szokott jó fogás akadni a horogra :)

Borturizmus

Én ezt is az aktív kikapcsolódáshoz sorolom, mert egy vidéket a borairól (borai, pincészetei, borászai által) is meg lehet ismerni - s Zalakaros és környéke ebből a szempontból (is) egy igazi rejtett kincs!
Én legalábbis nem ismertem annak előtte a Zalai borvidéket, sőt, hogy őszinte legyek, mikor elkezdtünk már a feleségemmel és a lányainkkal Zalakarosra járni (Mert nálunk még nagypapám vásárolta az üdülőjogot, majd a szüleim jártak le, s tőlük vettük át mi. S ha már mesélek, büszkén elmesélem azt is, hogy nekünk három lányunk van, s szerintem a legnagyobb lányunk a legfiatalabb tagja az üdülőszövetkezetnek :) Ez pedig úgy esett meg, hogy mikor elkezdtünk lejárni, Zsanettünk is úgy beeleszeretett Zalakarosba és mindabba, amit az üdülőszövetkezetünk nyújt, hogy kijelentette, hogy végigdolgozza az érettségi előtti utolsó nyarat, s vesz magának egy üdülőjogot, mert ő a barátaival is szeretne lejárni nyaralni, és itt mindent megtalált, ami kellhet egy tizenéves társaságnak is egy felhőtlen héthez :) ) - na de vissza a borhoz: szóval én sosem tudtam, hogy itt ennyi pincészet, ilyen sok szőlő és ilyen sokféle és jó bor van :):)
Kezdjük az ismerkedést Zalakaroson:
(többször emlegettem a borutat, mire gondolok: a főúton haladva Garabonc felé, Zalakaros utolsó utcája balra fel a dombra, s ahol már balra csak földek-mezők vannak, s jobbra nyílik a Szent Orbán utca, ott találjuk Szent Orbán faragott faszobrát. Az igazi borút itt indul szerintem fel a dombtetőig, mert itt több borozó és pince is található, de én mindig arra a teljes útra gondolok borút alatt, hogy ha a Kilátó Borozótól indulunk, végig az erdő mellett, majd jobbra tartunk a Szent Orbán szoborig, s aztán meg ott rátérünk a Szent Orbán útra, s végig felmegyünk a dombtetőig, sőt, ott még balra fordulva is szőlők is pincék között visz az út.)

Ajánlok két szomszéd falubeli pincészetet is, higyjék el, mindkettőbe el szeretnének menni :)